Το μοντέλο της συλλογής μας, εμπνευσμένο* από το μοντέλο Chronograpf Flyback


● Όχι αδιάβροχο
● Όχι φωσφορίζον
*Τα μικρά εσωτερικά χρονόμετρα προσφέρουν την εμφάνιση των αυθεντικών χωρίς να είναι λειτουργικά

ΠΕΜΠΤΗ
6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΤΟΥ Γ’ ΡΑΙΧ
Το ρολόι των Γερμανών αξιωματικών της Αεροπορίας
Πρόκειται για ένα ρολόι συχνά παραγνωρισμένο, που αναπτύχθηκε μυστικά ως προϊόν συνεργασίας ανάμεσα στη γερμανική κυβέρνηση και την ωρολογοποιία Hanhart/Tutima. Το χρονόμετρο αυτό, με την ονομασία Flyback Calibre 41, είναι ένας από τους σημαντικότερους χρονογράφους σε όλη στη στρατιωτική ιστορία. Η παραγωγή του γινόταν μεταξύ 1940 και 1949. 
 
Οι Γερμανοί πιλότοι που το χρησιμοποιούσαν στις αερομαχίες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ήταν οι μόνοι μάχιμοι στρατιωτικοί που είχαν χρονογράφους στον καρπό τους, ενώ ο μηχανισμός του Flyback αποτελούσε σημαντικό τεχνικό επίτευγμα (το πρώτο της τάξης του).  
 
Το μοντέλο Tutima Flieger Chronograph διέθετε εκπληκτικά χαρακτηριστικά: αντιμαγνητικό και αδιάβροχο, είχε κρύσταλλο από καμπυλωμένο ακρυλικό, περιστρεφόμενη στεφάνη, φωσφορίζον υλικό (ράδιο) και τον περίφημο μηχανισμό χρονογράφων Flyback, ο οποίος επέτρεπε την επαναρρύθμιση του χρονογράφου κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του. 
 
Μετά τον τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, τα ρωσικά στρατεύματα διέλυσαν τα εργοστάσια κατασκευής του, στην ερειπωμένη πλέον πόλη Γκλασχούτε, και μετέφεραν όλο τον εξοπλισμό και τους μηχανισμούς στη Μόσχα.  
Κατά τη μεταπολεμική περίοδο κυκλοφορούσαν ρωσικές παραλλαγές του συγκεκριμένου ρολογιού, αλλά με Διαμέτρημα 59, οι οποίες αναγνωρίζονται από τους συλλέκτες σαν κομμάτια μεγάλης ιστορικής αξίας. 
 
Σήμερα υπάρχουν αρκετά σύγχρονα αντίγραφα, όπως τα Hanhart Pioneer και Tutima Grand Flieger Classic Chronograph 6402.